קומפוזיציה

3 גורמים מרכזיים משפיעים על התמונה:

  • קומפוזיציה
  • פרספקטיבה
  • אור
שלב 1- קומפוזיציה (בעברית - מחבר)
לכל תמונה יש את הגבולות שלה, המסגרת (הפריים). הצלם הוא זה שמחליט מה יכנס ומה לא ובאיזה אופן לארגן את האובייקטים בתוך התמונה.
במילים פשוטות, בקומפוזיציה האמן בונה את התמונה, מחליטים על צורתה, מה יהיה בתוכה ומה יישאר בחוץ, איך לנצל את המרחב בצורה נכונה ומה היחס בין האובייקטים בצילום.
הקומפוזיציה משמשת אותנו בכדי ליצור את התמונה שהעין תאהב ותהנה לראות ותדגיש את הנושא בצורה המיטבית.

אז איך עושים את זה?
ראשית- צריך לבחור נושא (אובייקט, דמות, או חלק מהנוף), שהוא העיקר מבחינתנו. הצילום יהיה מותאם על פי הנושא, כלומר, הצלם יגרום לעין הצופה ללכת אליו.
הנושא בדרך כלל נתמך ע"י נשוא שמהווה לו השלמה ומשלים את הסיפור שלו.

לדוגמא- תמונה של סימון שבילים על רקע התבור. הנושא הוא טיולים, אז האובייקט המרכזי הוא סימון השביל (הסמל), הנשוא הוא השביל בצד והרקע הוא הר תבור, כל אלה משלימים את הסיפור.
שימו לב שהאבן עם הסימון לא נמצאת במרכז הפריים/התמונה, וזאת במכוון, על מנת ליצור מבנה נכון יותר.

"חוק השלישים":
לאחר שבחרנו את הנושא, נקדיש מחשבה למיקומים של האובייקטים בתוך התמונה וכן למבנה הצורני של התמונה כולה. "חוק השלישים" מכתיב עקרונות בסיסיים להשגת מבנה נכון מבחינת הנושא ומואזן מבחינה צורנית.
חוק השלישים - מתייחס לחלוקה של התמונה לשלישים לאורך ולרוחב או במילים אחרות- לחלוקה של התמונה לתשעה ריבועים שווים. באופן זה, יווצרו ארבעה צירים מרכזיים ו- 4 נקודות מפגש.
אם תמקמו את האובייקט החשוב באחת מנקודות המפגש, העין של הצופה תמשך אליו באופן טבעי. הקומפוזיציה תהיה יותר נעימה לעין ואנחנו נוביל את מבטו של הצופה לאובייקט שבחרנו. לדוגמא, האישה שמשקיפה אל הנוף, בתמונה הבאה:
כאשר מצלמים אובייקט עם כיוון תנועה או כיוון מבט, כדאי להפנות את הכיוון אל שני השלישים הנותרים. הדבר יוצר קומפוזיציה נכונה ובנוסף, יוצר דינמיות ועניין בתמונה, לאן הם מסתכלים? התנועה של האישה בתמונה למעלה או כיוון המבט של הציפור בתמונה הבאה מותיר מרחב בשני השלישים הנותרים:
במצלמות הנייד אפשר להפעיל את הפונקציה של קווי רשת או grid שיופיע רק על המסך ויעזור לנו לצלם קומפוזיציות טובות יותר.
באנדרואיד תמצאו את הפונקציה בתפריט המצלמה ואילו באייפון בתפריט הנייד.
קומפוזיציה מתכנסת
עקרון נוסף שיוצר קומפוזיציה טובה ונכונה הוא עקרון הקומפוזיציה המתכנסת- שימוש בעקרון זה, יוצר עניין נוסף בתמונה ואף עשוי לסייע בהכוונת עין הצופה לאובייקט הרצוי.
קומפוזיציה מתכנסת- נוצרת על ידי קווים מתכנסים בתמונה, לפעמים לכיוון האובייקט החשוב, אך לא בהכרח.
למשל, אם נסתכל בתמונה שצולמה בצפת אנחנו רואים סוג של קומפוזיציה מתכנסת, בקומפוזיציה מתכנסת יהיו קווים מקבילים שיוצרים משולש והעין של הצופה נמשכת אל נקודת המפגש בין המשולשים. במציאות הקווים מקבילים אך בתמונה תיווצר תחושה של התכנסות:

דוגמא נוספת לקומפוזיציה מתכנסת מחנות התבלינים בעכו העתיקה.

תמונה זו היא גם דוגמא טובה לצילום מתוכנן. אני, כצלם, ראיתי שהאיש קונה תבלינים ויש אינטראקציה מעניינת בין הקונה למוכר. חיפשתי את הזווית הנכונה כדי לצלם. שורת התבלינים יוצרת את הקומפוזיציה המתכנסת, הקונה הוא הנושא והתבלינים הם הנשוא.

לסיכום
1. מסגרת- אנחנו יכולים להחליט מה נכנס לתוכה ומאיזה כיוון נצלם.
2. נושא- ננסה לקבוע מה הוא הנושא, מה הוא הנשוא ומה הרקע.
3. חוק השלישים- נכוון את עין הצופה לאובייקט הרצוי בעזרת מיקומו על אחת מ-4 נקודות המפגש.
4. קומפוזיציה מתכנסת- ניצור עניין והכוונה אל הנושא באמצעות יצירת קווים מתכנסים.



הדבר החשוב ביותר בצילום הוא להתנסות כמה שיותר, לפתוח את הראש ופשוט לצלם!
תצאו החוצה וצלמו תמונות שאתם מתכננים את הקומפוזיציה לפי מה שלמדתם עד כה.
אם אתם רוצים להעמיק, מוזמנים להמשיך לקרוא בבלוג- טיפים בצילום ,עומק בתמונה, תנאי אור וצל,זוויות צילום ועוד.
קישור לבלוג: לחצו כאן

אם אתם מחפשים סדנאות לצילום יצירתי מהסמארטפון לארגונים, חברות ולקהל הרחב בשילוב טיול עירוני או בטבע, כנסו לקישור: לחצו כאן
מוכנים לצאת לדרך?
מלאו את הפרטים
ונחזור אליכם בהקדם!

קצת עליי


יוסי סלס - מורה דרך וצלם

נולדתי בסאו פאולו שבברזיל ובגיל 11 עליתי עם משפחתי לישראל.
כילד סקרן שגר בצפון, עניין אותי תמיד מה יש מאחורי ההרים שנשקפים מחלון ביתי וכך, כמעט בכל שבת, יצאתי לחקור את ההרים שמסביב. לפעמים לבד ולפעמים עם חברים בני גילי.
האהבה לטיולים השתלבה מצוין עם לימודי קולנוע שהביאו אותי לעולם התיעודי, במשך 25 שנים הגעתי ותיעדתי מקומות מדהימים, פגשתי אנשים מיוחדים והייתי שותף לאירועים דרמטיים שעברו על הארץ הזאת. בנוסף, לימדתי מאות סטודנטים את עולם הקולנוע עם דגש על צילום ותאורה.
עם השנים החלטתי להפוך את אהבתי הראשונה למקצוע ויצאתי ללמוד הוראת דרך. מאז, אני לא מפסיק לטייל עם קבוצות, מארגן ימי חוויה בצפון ושמח להעניק מהידע שלי בסיורים משולבים עם הדרכה בצילום עם מצלמות מקצועיות או עם הסמארטפון.
אני מזמין אתכם לעשות אתי דרך כדי לגלות מקומות, סיפורים ואנשים ולחוות את הארץ מזווית ייחודית ומעניינת.
שכחתי לספר, אני מוכר גם בזכות הקפה הגלילי שאני מכין למטיילים שלי...

תמונות שצולמו עם הנייד