מציאת אום קנטר
בשנת 1885 מסתובבים סר לורנס אוליפנט ומהנדס הגרמני גוטליב שומאכר ברמת הגולן. הם מסתובבים באזור במסגרת סקר התכנות הקמת מסילת ברזל עבור משפחת סורסוק, משפחה אמידה שבמחצית המאה ה-19 השתלטה על שטחים רבים ברמת הגולן עמק יזרעאל , הגליל המערבי ועמק חפר. מכיוון שחלק משטחים אלו הם שטחי פלחה היא בוחנת את האפשרות להוביל את הסחורות אל נמל חיפה ולשווק בחורף לאירופה. על כן שולחים את המהנדס שומאכר לבדוק היתכנות המסילה ברזל שתעבור מרמת הגולן לבין עמק הירדן עמק יזרעאל וחיפה .
אוליפנט העיתונאי שולח מאמרים בניו יורק טיימס ומקבץ את מאמריו בספר חיפה ובו כתוב:
" לאחר שהשבענו את סקרנותנו באשר לדולמנים קם השייח מורה הדרך שלנו ונעלם לפתע מתחת לשולי הרמה, רדפנו אחריו ומצאנוהו נחפז במורד תלול של מצוק בזלתי .כששאלנו אנא זה יוליך אותנו השיב "לאבנים ישנות מאוד שיש עליהן כתובת ". בתשובה זו היה קסם כל כדי הצורך שנתגבר על היסוסינו ברגע כזה עולים בדמיונו של נוסע יגע הקפוא מקור והגווע ברעב וזהו תיאור מדויק של מצבי באותה השעה חזיונות של אבנים מואביות הכתובות בשלוש שפות ושאר מטמונים מזומנים לכל חוקר מצליח בארץ ישראל לפיכך מוכן הייתי לזנק לתהומות נעלמים וללכת אחריו באשר ילך" אך למזלי הרע שתהום זו שירדנו בה הייתה הגרועות שבמינה. כאלפיים רגל ממנו במרחק של 7 מילין התנוצצו מימיו השקטים של ים הגליל ניצבנו על שפתו של אחד הפיתולים של וואדי סמך שהוליכו אל הים. לשמאלנו במרחק של פחות ממיל התנוססו חורבותיו של מבצר עתיק זהו קצר ברדוויל.."
הם הראשונים שמזהים כבר 1885 מבנה חרב קבור בתוך הריסותיו ועל פי מדידות וממצאים מזהים כי זהו בית כנסת
הממצאים
נחשפה רצפתו של בית הכנסת. ונחשפו עוד אלמנטים מיוחדים כגון : הקשת עמודים ועופות דורסים, אבן עם מנורה ושלוש רגלים הנקראת טריפון וכתובות בארמית. מימן לדלת יש היכלית מוגבהת . במקומות אחרים ההיכלות לא נשתמרו, מכיוון שהן אבנים יפות ולא כבדות. במרכז האולם האבנים מתרכזות ויש מבנה מרכזי בנקודה זו עמד שליח הציבור וסביבו ישב הקהל. נמצאו חלקים של קורות הגג ורעפים .
המבנה בן שתי קומות – בנוי לגובה. הקומה השנייה היא קומת גלריה – כי ארון הקודש גבוה יותר, ופירושו שלא הייתה תקרה.
כל בתי הכנסת באתרים הארכיאולוגים בארץ, שבהם שני קומות, נבנו בתקופה הרומית-ביזנטית.
הקומה הראשונה – בסיס עמוד, פדיסטל, עמוד, כותרת, ארכיטרב, פריז, ועליו הבסיס לקומה השנייה. גובה הקומה הראשונה – 6 מטרים. עליה הייתה הקומה השנייה, שגובהה זהה.
ל"סדר" הארכיטקטוני ההלניסטי היו פרופורציות מוגדרות. לכן לפי רכיב אחד ניתן לדעת את גודל המבנה.
מעל שתי הקומות היה גמלון בגובה 15 מטרים.
האנשים היו חקלאים, רוב הזמן עבדו בחקלאות, ורק בין 90-100 ימים היו פנויים לעבודות ציבוריות. כדי לחצוב, לסתת, להוביל ולהעמיד עמוד אחד של בית כנסת מגיר, הושקעו 13,000 שעות עבודה. עמוד בזלת – הצריך השקעה מרובה יותר.
על עמוד אחד יכולים לעבוד עד 4 אנשים, ולכן יושקעו 3,000 שעות עבודה. אם עובדים 10 שעות ביום – לוקח 300 ימי עבודה. עבור חקלאי – 3 שנים לעמוד אחד.
לפיכך נדרשים 40-80 שנים כדי לבנות כזה בית כנסת. מי שמתחיל לבנות בית כנסת לא יראה את סופו, כי בית הכנסת הוא לא בשביל היחיד אלא בשביל הקהילה. כשנטע חוני המעגל עץ חרוב, נשאל מתי העץ ייתן פרי, וענה – 70 שנה. "כמו שהגעתי לעולם ומצאתי דברים בשבילי, כך אני מכין דברים לדורות הבאים". "כופין בני העיר זה את זה לעשות חומה דלתיים ובריח לעיר, ולבנות להן בית הכנסת, ולקנות ספר תורה נביאים וכתובים כדי שיקרא בהן כל מי שירצה לקרות מן הציבור" (משנה תורה להרמב"ם, ספר קניין, הלכות שכנים פרק ו פסוק א).
לכל קהילה היה בית כנסת, למרות שאין הלכה שאומרת שצריך בית כנסת. נמצאו 250 בתי כנסת. בית כנסת הוא בית קהילה. סינגוגה = בית הקהל ביוונית.
מבני בית הכנסת מעידים על רווחה כלכלית וחשיבותו של בית הכנסת.