3 מסלולים עם הרכב בגליל ובגולן

למי לא מתאים לפעמים להיכנס לרכב ולנסוע, לשים מוזיקה טובה וליהנות מהנוף? בדיוק בשביל זה ריכזתי עבורכם 3 מסלולים יפים בגליל ובגולן שאפשר לעשות ברכב הפרטי: כביש הנפט בגולן, דרך נוף הרי נפתלי והירדן ההררי.

הטיולים מתאימים לרכב פרטי ( לאחר גשם יש להיזהר מדרך בוצית)

כביש הנפט

איך מגיעים?
מצפון- יש להעלות לרמת הגולן מכיוון צומת חורשת טל, לעבור את שמורת הבניאס ולפנות ימינה בשילוט למצפה גולני/תל פאחר.

מדרום- בצומת גונן יש לפנות ימינה (מזרחה) ולנסוע לכיוון צומת וואסט, אחרי 7 ק"מ יש לפנות שמאלה (צפונה) לכביש הנפט.
מה רואים?
לאורך כל הנסיעה רואים את עמק החולה ורכס נפתלי נפרשים לצידנו וזה פשוט תענוג, המראה הוא כמו ממעוף הציפור.

מומלץ מאוד לעצור בדרך ולהתרשם מהנוף, אפשר בתל פאחר, לשמוע במקום את סיפור הקרב העקוב מדם ממלחמת 6 הימים ולעשות תצפית מהתל. לאחר כק"מ וחצי נסיעה לכיוון דרום תגיעו לעוד תצפית הנקראת "מצפור הבוקרים". בהמשך דרומה תגיעו לשמורת נחל עורבים, נחל עורבים הוא המרשים בקניוני צפון מערב הגולן.
קצת היסטוריה
קו צינור הנפט הוא קטע מצינור נפט שהונח בשנים 1947-1948 בידי חברות נפט אמריקאיות והזרים נפט מסעודיה אל בתי הזיקוק זהרני שמדרום לצידון. בשנת 1970 פוצצה חוליה של אנשי פת"ח את הצינור, ובעקבות זאת נסלל לאורכו כביש ביטחון ("כביש הנפט"). קו צינור הנפט המשיך לפעול עד מלחמת האזרחים בלבנון, שאז פוצצו בתי הזיקוק שליד צידון והופסקה הזרמת הנפט בצינור.

לצד הכביש המשובש, צינור נפט תת-קרקעי. צינור הנפט נכנס לתחום ישראל ליד גבעת אורחה. מכאן הוא נמשך לצפון-מערב ועובר ליד הכפר ע'ג'ר, שם צינור הנפט נכנס לתחום לבנון, ומשם אל בתי הזיקוק שמדרום לצידון.

דרך נוף הרי נפתלי

איך מגיעים?
מומלץ להתחיל את הדרך מדרום לצפון. כ-2 ק"מ מצפון לקיבוץ יפתח פונים ימינה (מזרחה) לדרך נוף הרי נפתלי (לפי שילוט מסודר של קק"ל).
מה רואים?
דרך נוף הרי נפתלי היא אחת מדרכי הנוף היפות בארץ, נפרסת על מצוק הרי נפתלי לאורך 15 ק"מ, מצפון לקיבוץ יפתח ועד תל-חי. (הדרך עד קרית שמונה עבירה לכל כלי הרכב, מקרית שמונה לתל חי, הדרך משובשת).

רכס הרי נפתלי הוא השלוחה המזרחית של הגליל העליון. מורדות ההרים צונחים בתלילות אל עמק החולה, ויוצרים מעין "חומת הרים" מרשימה. מפסגות הרכס נשקפים הנופים המרהיבים של עמק החולה,דרום לבנון, החרמון והגולן.
לאורך הדרך ישנן נקודות תצפית עם נוף יפהפה וחניונים לפיקניק: חניון עין רועים והחניון הגיאולוגי.

אם בכל זאת יתחשק לכם ללכת קצת אז אני ממליץ על "השביל הגיאולוגי" שנמצא בסוף דרך נוף הרי נפתלי. השביל עולה לאורך שכבות הסלע של המצוק ומאפשר תצפיות נוף.

הירדן ההררי

איך מגיעים?
מצומת מחניים יש לפנות מזרחה לכביש 91. לפני גשר בנות יעקב, בעיקול חד יש לפנות ימינה (דרומה) לשביל עפר, ולרדת בקרבת המצודה ליד שטח מגודר .
מה רואים?
טיול בנופים פראיים במיוחד, המאפיינים את אזור הירדן בעיקר בחורף ובאביב, כשמימיו שוצפים וגועשים. ערוץ הירדן בקטע זה הוא בעל שיפוע כה גדול, כך שתוך עשרה קילומטרים נופל הנהר כ-400 מטר. קטע זה של הנהר מכונה "הירדן ההררי" ונחשב לאחד מקטעי הרפטינג המאתגרים בעולם.
מיד לאחר שנפנה מהכביש נראה משמאלנו מבנה אבן גדול, חרב. אלו שרידים של מבצר צלבני, הנקרא מצד עטרת, ניתן לפנות שמאלה (מזרחה) ולהגיע אל המים, שם תפגשו תחנת קמח ישנה שפעלה בעזרת מי הירדן.

קצת היסטוריה
קצת היסטוריה מצד עתרת הוקם בתקופת ימי מלכותו של המלך בלדווין הרביעי, כדי לאבטח את הגשר החוצה את נהר הירדן, שם עברה הדרך הראשית שבין טבריה לדמשק. לפני להקמת המבצר הגנו על הגשר "אבירי מסדר היכל שלמה" שמקום מושבם היה במצודת צפת.

נחזור אל הדרך ונפנה שמאלה ובהמשך המסלול נגיע לפיצול דרכים. דרך מסומנת כחול עולה לעבר קיבוץ כפר הנשיא, דרך מסומנת שחור יורדת עד קו המים והדרך שלנו, המסומנת אדום, ממשיכה ישר לאורך אותו קו גובה. הצמחייה בעונה זו של השנה צומחת ומוריקה מכל עבר ויש גם סיכוי גדול לפגוש כאן בשפני סלע, צב או ארנבת נמלטת ולא מעט עופות דורסים. דרך העפר המסומנת אדום מסתיימת בכניסה לישוב כרכום. בהגיע לכביש נפנה שמאלה עד לצומת T שבה נפנה ימינה (כביש 8277). דרך כורזים וורד הגליל נגיע אל צומת כורזים וכביש 90. נפנה ימינה וכעבור קילומטר אחד נגיע חזרה לצומת עמיעד.