קצת על הנחל..
תחילתו של נחל הג'ילבון הוא במסילים המנקזים את מרגלות הר אביטל (1,204 מטר מעל פני הים) והר שיפון (977 מטר) שהם מן הגבוהים בתילי הגעש של הגולן.
כל הנחלים בגולן מתחילים כמסילים (תעלות רדודות), יוצרים עמק התחתרות של 3-4 מטר, מגיעים לקו שבר היוצר את המפל הראשון של הנחל וכך הלאה עד יציאה לבקע הירדן/כנרת.
השם העברי ניתן לנחל עוד ב-1965 לפני שיכולנו להגיע אליו. הוא נבחר בשל הדמיון לשם גֶ'לַבִּינָה – שמו של כפר בדואי זעיר במוצא הנחל, בין המוצבים הסוריים מהם נורתה אש על קובוץ גדות שממול. בשעתו סיפר פרופ' זאב וילנאי המנוח כי מקור השם באחד ממיני קטניות הנזכרות בתלמוד ירושלמי: - "רבי יונה בשם רבי חייא בר ווא אשכחון כתיב על כותלא דרבי הלל בי רבי אלס פילה פישונה גילבונה מילותה סרפוונא פסילתה. כיני מתניתא הלבן והשעועית. אמר רבי יונה למה נקרא שמה שעועית שהיא משעשעת את הלב ומהלכת את בני מיעים."* (ירושלמי כלאים א, ב.( שמות דומים, גובלנא או גוולנא הנזכרים אצל זאב וילנאי בהקשר לשם גִּילְבּוֹן, וצוטטו גם ע"י יהודה זיו [נופי גולן – דרכים ואתרים], מתייחסים ככל הנראה לשמו של האזור כולו, כלומר לגולן.
מבחינה גיאוגרפית, הנחל יוצר תוואי נוח לחיתוך הגולן וחלוקתו בין הגולן המרכזי לעליון. מבחינה היסטורית ראינו כי נחל זה מהווה קו גבול גם הוא. בתקופת המקרא, בתקופה הבית השני ובתקופת המשנה והתלמוד, נחל הג'ילבון היווה את גבולה הצפוני של ההתיישבות היהודית בגולן.
המסלול מתחיל בשרידיו של כפר סורי שננטש לאחרת מלחמת ששת הימים. בין בתי הבזלת גם ניתן למצוא בתי בטון, ששימשו מחנה נטוש של צה''ל. עד מהרה יורד השביל המסומן בסימון שבילים אדום.
מיד לאחר חציית האפיק נגיע לפיצול לסימון שבילים שחור העולה לצידו השני של הנחל. נמשיך עם השביל האדום עד שנגיע לתצפית מפל דבורה,
- ממנו יוצא שביל בסימון שבילים כחול העולה לצידו השני של הנחל, לעבר הכפר העתיק דבורה. העליה לא חובה (כ 10 .דק' טיפוס), אך מהאתר ישנה תצפית מרהיבה לעבר עמק החולה וישם שרידים ארכיאולוגיים מרתקים