מפלים וזרימות בגליל ובגולן
החורף המגיע עלינו לטובה מזמן שלל אפשרויות לטיולי חורף קסומים.ריכזתי עבורכם מספר מסלולים חווייתיים של מפלים וזרימות בגליל ובגולן שאפשר לעשות אותם גם ביום חורפי.

מפל עיט

מפל עיט
  • איך מגיעים?
    לבאים מרוב חלקי הארץ, דרך הגישה המומלצת היא מכביש מס' 87. יש להגיע לצומת כפר נחום (מפגש כבישים 90 ו- 87, בצפון הכינרת). מכאן ניסע בכביש 87 עד צומת המפלים ונפנה ימינה (דרומה) לכיוון אניעם. נחלוף על פני הקיבוץ ו- 850 מ' דרומית לו נגיע לחניית מפל עיט, בצמוד וממערב (מימין) לכביש. אפשר לרשום "מפל עיט" ב -WAZE.
  • מה רואים?
    שביל ההליכה המונגש גם לנכים מגיע מהחניון אל מצפה אליהו - נקודת תצפית על מפל עיט, במרחק כמאה מטרים מהחנייה. מכאן ניתן להמשיך עוד כ- 200 מטרים לאורך שפת המצוק, בשביל בוצי שאינו מונגש לנכים ולעגלות ילדים, עד לתצפית נוספת למפל נמוך יותר, ולשוב חזרה לחנייה.

    ממצפה אליהו יוצא שביל נוסף שאינו מונגש אך עביר לרוב גם לעגלות, לעבר ראש המפל. השביל חולף בגשר עץ ומגיע לנקודת תצפית לעבר עמודי הבזלת הרבים שבמצוק. תופעת העמודים קיימת בקניונים רבים בגולן. כאשר הלבה שזרמה באזור נקרשה, היא נסדקה וכך נוצרו עמודים בעלי מספר צלעות משתנה, בין ארבע לשש צלעות. כתוצאה מהתחתרות הקניונים בבזלת, נחשפו העמודים לאוויר העולם (הדוגמא היפה ביותר בגולן לתופעה זו היא בברכת המשושים).
דרגת הקושי
קלה
אורך הטיול
0.5 ק"מ
עונות מומלצות
חורף

נחל עורבים ומפל עורבים

מפל עורבים
  • איך מגיעים?
    נקודת התחלה למסלול - בווייז "נחל עורבים דרך ציר הנפט", סמוך לישוב קלע.
    הדרך על ציר הנפט יפהיפיה, במיוחד כשהחרמון מושלג, יש כמה נקודות תצפית שאפשר לעצור לפיקניק.
    שימו לב שהכביש בציר הנפט צר ומשובש בחלקו.
    המסלול מתחיל בסימון שבילים ירוק (ישנו שלט גדול בתחילת המסלול).
  • מה רואים?
    נחל עורבים יבש במהלך הקיץ אבל לאחר ימי גשם טובים הופך לשוצף וקוצף, ושיאו במפל כפול מרהיב ויפה, בעיקר בתקופת הפריחות של תחילת האביב.
    כדי להגיע למפל הגדול, נלך כשני ק"מ לאורך השביל המסומן בצבע ירוק, נעבור במספר מפלונים גועשים כשמסביבנו סלעי הבזלת ולפנינו נופי עמק החולה וזרימה מכובדת (בעיקר אחרי ימי גשמים משמעותיים).
    לאחר הליכה של כקילומטר, נפרד השביל מהערוץ והופך לדרך ג'יפים רחבה ובוצית (אחרי ימי גשם).נצעד בדרך הרחבה עד שנבחין ונשמע משמאלנו במפל נחל עורבים המרהיב.
    אפשר לרדת דרך השביל אל המפלים, לא מומלץ כשהדרך בוצית ומחליקה.
דרגת הקושי
קלה-בינונית(לא מיועד למתקשים בהליכה)
אורך הטיול
2 ק"מ
עונות מומלצות
חורף

מפל סער

  • איך מגיעים?
    המקום נמצא לצד סימן ק"מ 15 בכביש 99, כשני ק"מ מזרחית לבניאס וכ- 100 מ' מערבית לצומת כבישים 99 ו- 989. אפשר לשים "מפל סער" ב WAZE.
  • מה רואים?
    נחל סער היינו הצפוני ביותר בין נחלי רמת הגולן והוא מהוה גבול טבעי בין הרמה לבין החרמון. אחרי שנחנה בחנייה המוסדרת מצד דרום, נחצה את הכביש בזהירות, נחלוף על פני ה"שוק" המאולתר של תושבי הכפרים הדרוזיים, המוכרים את תוצרתם החקלאית למבקרים, נגיע לנקודת התצפית אל המפל הגדול שגובהו כ- 18 מ'. לאחר התצפית נחזור על עקבותינו ונפנה שמאלה בשביל שמוביל אותנו לגשרון עץ העובר מעל המפל.
  • אפשרויות נוספות
    אפשר לעשות מסלול הליכה מקסים ממפל סער לכיוון גשר ידידות, שבכניסה לכפר עין קיניא (מומלץ לעשות אותו בעליה מכיוון שהסיכוי להחלקה קטן יותר והתצפיות על הנחל תוך כדי הליכה יפות יותר.
    [באביב מומלץ להתחיל בגשר הידידות וללכת עם הסימון במורד הנחל עד למפל סער.]
    אורך הנחל נפגוש מספר מפלים, בריכות, ותחנות קמח עתיקות כאשר משמאלנו הנחל הזורם בעוצמה לאורך כ-2.5 ק"מ.
    מגשר הידידות אפשר להמשיך למפל רסיסים. הדרך לא תמיד ברורה ולאחר הגשמים יש סיכוי טוב שנצטרך להירטב ברגליים בשביל להגיע למפל המרשים. המפל זורם רק לאחר גשמים עזים.
    מומלץ להקפיץ רכבים:
    תחילת מסלול: צומת מפל סער (כביש 99 – כביש 989)
    סיום מסלול: גשר הידידות על כביש 99 מול עין קיניה.
דרגת הקושי
המסלול הקצר- קלה
המסלול הארוך- בינוני
אורך הטיול
המסלול הקצר- 200 מטר
המסלול הארוך- 3-4 ק"מ
עונות מומלצות
חורף

מפל נחל פרע

מפל נחל פרע
  • איך מגיעים?
    יש לנסוע בכביש 99 (מקריית שמונה לכיוון החרמון), ולאחר קיבוץ דן, נפנה ימינה לעבר קיבוץ שניר. נחלוף על פני הכניסה לבית ספר שדה חרמון, ולאחר 660 מ' (1.5 ק"מ מהכביש הראשי), נזהה חנייה מימין לדרך (הכניסה לבית הקברות של קיבוץ שניר). כאן נחנה. אפשר לשים קיבוץ שניר ב- WAZE.
  • מה רואים?
    נחל פרע הוא נחל קטן המנקז שטח מצומצם בצפון רמת הגולן, באזור הכפרים הנטושים זעורה ועין פית.תצפית ראשונה על המפל נמצאת ממש ליד החנייה, לצד עץ חרוב גדול הממוקם כ- 30 מ' מהחנייה. הגישה לנקודה זו היינה בשביל כורכר רחב, אך חסומה לכלי רכב (ולכן גם לא נגישה לנכים). המפל זורם לאחר ימות גשם סוערים, ומימיו צונחים בעוצמה רבה אל ערוצו של נחל חרמון. מהתצפית אפשר להשקיף גם על הר החרמון, המושלג בדרך כלל בימות החורף, ועל ערוצו המפותל של נחל חרמון.
  • אפשרויות נוספות
    מומלץ מאוד לרדת אל נחל הבניאס ולהגיע לטנק הסורי ההפוך. (לפרטים נספים על הטנק הסורי - לחץ כאן)
    מסלול הטנק הסורי בבניאס הוא אחד המקומות הפחות מוכרים של נחל הבניאס אך הוא גם מבין המיוחדים שיש בו (כשתגיעו, תבינו למה).
    המסלול מתחיל בסימון שבילים בצבע ירוק עד הפיצול עם שביל שחור. בפיצול נמשיך עם השביל השחור (שמאלה).

    מסלול נוסף- מהטנק הסורי נחזור על עקבותינו וכשנגיע לפיצול בין סימון השבילים הירוק לשחור, נמשיך ישר עם השחור, המסלול הזה יוביל אותנו לאורך הנחל (כ- 4 ק"מ) עד לשאר ישוב.
    זהו מסלול יפהיפה שיכול להיות מאתגר לילדים קטנים(בעיקר ארוך) .
    מומלץ להקפיץ רכב אחד לסוף המסלול, לרשום בוויז "חניון הבניאס- שאר ישוב".
דרגת הקושי
המסלול לתצפית- קל
המסלול לטנק הסורי- קל-בינוני
המסלול לשאר ישוב- בינוני
אורך הטיול
המסלול לתצפית- 100 מטר
המסלול לטנק הסורי- 2 ק"מ
המסלול לשאר ישוב- 4 ק"מ
עונות מומלצות
כל השנה
מפל נחל חרמון (הבניאס)

מפל נחל חרמון (הבניאס)

  • איך מגיעים?
    מקריית שמונה נוסעים צפונה בכביש 90 ובצומת המצודות פונים ימינה לכביש 99. עוברים את קיבוץ דן ועוקבים אחר השילוט לגן הלאומי ולמפל הנמצא מימין לכביש. אפשר לשים שמורת הבניאס ב-WAZE.
  • מה רואים?
    לשמורת נחל חרמון (בניאס) יש שני חלקים שונים בקצותיו: אזור המעיינות ואזור המפל. יוונים, רומאים, צלבנים וגם כמה דמויות ידועות כהורדוס בנו פה מקדשים וטבלו כאן. אבל לצד שרידי המקדשים, הטבע כאן גדוש בבעלי חיים, צמחים והרבה מים. גם בצד השני, באזור המפל, צפויות לכם הפתעות, ואנחנו מתכוונים בעיקר לשביל התלוי . השביל, שיוביל אתכם מעל למים השוצפים, נראה כאילו היה פה תמיד. הוא נמתח לאורך כ‭80-‬ מטר ורוחבו פחות ממטר וחצי. אגב, הוא תוכנן כך שההליכה בו תיערך נגד הזרם.

    בסוף השביל צועדים שוב בטבע, ומגיעים בתוך דקות ספורות למפל הבניאס - הבניאס הוא המפל בעל עוצמת הזרימה החזקה ביותר בישראל – הוא צונח בעוצמה וברעש אדירים מגובה של כ-10 מ' לברכה יפהפייה מוקפת בצמחייה. אפשר להשקיף על המפל (ולהירטב מן המים הניתזים) ממרפסת העץ המסודרת.

    הכניסה לשמורת נחל חרמון היא בתשלום ויש לברר שעות פעילות.
    יש לקחת בחשבון שישנה הליכה ארוכה עד למפל.
דרגת הקושי
קלה (עם מדרגות רבות)
אורך הטיול
1.5 ק"מ
עונות מומלצות
כל השנה
אתם קבוצה ומעוניינים בטיול מודרך
מלאו את הפרטים
ונחזור אליכם בהקדם!

קצת עליי


יוסי סלס - מורה דרך וצלם

נולדתי בסאו פאולו שבברזיל ובגיל 11 עליתי עם משפחתי לישראל.
כילד סקרן שגר בצפון, עניין אותי תמיד מה יש מאחורי ההרים שנשקפים מחלון ביתי וכך, כמעט בכל שבת, יצאתי לחקור את ההרים שמסביב. לפעמים לבד ולפעמים עם חברים בני גילי.
האהבה לטיולים השתלבה מצוין עם לימודי קולנוע שהביאו אותי לעולם התיעודי, במשך 25 שנים הגעתי ותיעדתי מקומות מדהימים, פגשתי אנשים מיוחדים והייתי שותף לאירועים דרמטיים שעברו על הארץ הזאת. בנוסף, לימדתי מאות סטודנטים את עולם הקולנוע עם דגש על צילום ותאורה.
עם השנים החלטתי להפוך את אהבתי הראשונה למקצוע ויצאתי ללמוד הוראת דרך. מאז, אני לא מפסיק לטייל עם קבוצות, מארגן ימי חוויה בצפון ושמח להעניק מהידע שלי בסיורים משולבים עם הדרכה בצילום עם מצלמות מקצועיות או עם הסמארטפון.
אני מזמין אתכם לעשות אתי דרך כדי לגלות מקומות, סיפורים ואנשים ולחוות את הארץ מזווית ייחודית ומעניינת.
שכחתי לספר, אני מוכר גם בזכות הקפה הגלילי שאני מכין למטיילים שלי...