מפלים וזרימות עונתיות בגליל ובגולן

החורף המגיע עלינו לטובה מזמן שלל אפשרויות לטיולי חורף קסומים. ריכזנו עבורכם מספר מסלולים חווייתיים של מפלים וזרימות בגליל ובגולן שאפשר לעשות אותם גם ביום חורפי.

מפל עיט

איך מגיעים?
לבאים מרוב חלקי הארץ, דרך הגישה המומלצת היא מכביש מס' 87. יש להגיע לצומת כפר נחום (מפגש כבישים 90 ו- 87, בצפון הכינרת). מכאן ניסע בכביש 87 עד צומת המפלים ונפנה ימינה (דרומה) לכיוון אניעם. נחלוף על פני הקיבוץ ו- 850 מ' דרומית לו נגיע לחניית מפל עיט, בצמוד וממערב (מימין) לכביש. אפשר לרשום "מפל עיט" ב -WAZE.
מה רואים?
שביל ההליכה המונגש גם לנכים מגיע מהחניון אל מצפה אליהו - נקודת תצפית על מפל עיט, במרחק כמאה מטרים מהחנייה. מכאן ניתן להמשיך עוד כ- 200 מטרים לאורך שפת המצוק, בשביל בוצי שאינו מונגש לנכים ולעגלות ילדים, עד לתצפית נוספת למפל נמוך יותר, ולשוב חזרה לחנייה.

ממצפה אליהו יוצא שביל נוסף שאינו מונגש אך עביר לרוב גם לעגלות, לעבר ראש המפל. השביל חולף בגשר עץ ומגיע לנקודת תצפית לעבר עמודי הבזלת הרבים שבמצוק. תופעת העמודים קיימת בקניונים רבים בגולן. כאשר הלבה שזרמה באזור נקרשה, היא נסדקה וכך נוצרו עמודים בעלי מספר צלעות משתנה, בין ארבע לשש צלעות. כתוצאה מהתחתרות הקניונים בבזלת, נחשפו העמודים לאוויר העולם (הדוגמא היפה ביותר בגולן לתופעה זו היא בברכת המשושים).

מפל סער

איך מגיעים?
המקום נמצא לצד סימן ק"מ 15 בכביש 99, כשני ק"מ מזרחית לבניאס וכ- 100 מ' מערבית לצומת כבישים 99 ו- 989. אפשר לשים "מפל סער" ב WAZE.
מה רואים?
נחל סער היינו הצפוני ביותר בין נחלי רמת הגולן והוא מהוה גבול טבעי בין הרמה לבין החרמון. אחרי שנחנה בחנייה המוסדרת מצד דרום, נחצה את הכביש בזהירות, נחלוף על פני ה"שוק" המאולתר של תושבי הכפרים הדרוזיים, המוכרים את תוצרתם החקלאית למבקרים, נגיע לנקודת התצפית אל המפל הגדול שגובהו כ- 18 מ'. לאחר התצפית נחזור על עקבותינו ונפנה שמאלה בשביל שמוביל אותנו לגשרון עץ העובר מעל המפל.

נחל חרמון (הבניאס)

איך מגיעים?
מקריית שמונה נוסעים צפונה בכביש 90 ובצומת המצודות פונים ימינה לכביש 99. עוברים את קיבוץ דן ועוקבים אחר השילוט לגן הלאומי ולמפל הנמצא מימין לכביש. אפשר לשים שמורת הבניאס ב-WAZE.
מה רואים?
לשמורת נחל חרמון (בניאס) יש שני חלקים שונים בקצותיו: אזור המעיינות ואזור המפל. יוונים, רומאים, צלבנים וגם כמה דמויות ידועות כהורדוס בנו פה מקדשים וטבלו כאן. אבל לצד שרידי המקדשים, הטבע כאן גדוש בבעלי חיים, צמחים והרבה מים. גם בצד השני, באזור המפל, צפויות לכם הפתעות, ואנחנו מתכוונים בעיקר לשביל התלוי . השביל, שיוביל אתכם מעל למים השוצפים, נראה כאילו היה פה תמיד. הוא נמתח לאורך כ‭80-‬ מטר ורוחבו פחות ממטר וחצי. אגב, הוא תוכנן כך שההליכה בו תיערך נגד הזרם.

בסוף השביל צועדים שוב בטבע, ומגיעים בתוך דקות ספורות למפל הבניאס - הבניאס הוא המפל בעל עוצמת הזרימה החזקה ביותר בישראל – הוא צונח בעוצמה וברעש אדירים מגובה של כ-10 מ' לברכה יפהפייה מוקפת בצמחייה. אפשר להשקיף על המפל (ולהירטב מן המים הניתזים) ממרפסת העץ המסודרת.

הכניסה לשמורת נחל חרמון היא בתשלום ויש לברר שעות פעילות.
יש לקחת בחשבון שישנה הליכה ארוכה עד למפל.

מפל נחל פרע

איך מגיעים?
יש לנסוע בכביש 99 (מקריית שמונה לכיוון החרמון), ולאחר קיבוץ דן, נפנה ימינה לעבר קיבוץ שניר. נחלוף על פני הכניסה לבית ספר שדה חרמון, ולאחר 660 מ' (1.5 ק"מ מהכביש הראשי), נזהה חנייה מימין לדרך (הכניסה לבית הקברות של קיבוץ שניר). כאן נחנה. אפשר לשים קיבוץ שניר ב- WAZE.
מה רואים?
נחל פרע הוא נחל קטן המנקז שטח מצומצם בצפון רמת הגולן, באזור הכפרים הנטושים זעורה ועין פית.תצפית ראשונה על המפל נמצאת ממש ליד החנייה, לצד עץ חרוב גדול הממוקם כ- 30 מ' מהחנייה. הגישה לנקודה זו היינה בשביל כורכר רחב, אך חסומה לכלי רכב (ולכן גם לא נגישה לנכים). המפל זורם לאחר ימות גשם סוערים, ומימיו צונחים בעוצמה רבה אל ערוצו של נחל חרמון. מהתצפית אפשר להשקיף גם על הר החרמון, המושלג בדרך כלל בימות החורף, ועל ערוצו המפותל של נחל חרמון.