המושבה ראש פינה

המושבה הקטנה והוותיקה ראש פינה מתהדרת ברחובות מרוצפים, בתי אבן עבי קירות וגינות שובות לב. אלה מספרים סיפור התיישבות עיקש של תעוזה וחלוציות בלב הנוף הגלילי
אתר השחזור- ראש פינה

סיור ייחודי לקבוצות ובודדים

כתושב ראש פינה ב 20 שנים האחרונות עם קשר עתיק יומין וייחודי עם המושבה, אני מזמין אתכם לסיור מרתק במושבת הראשונים.
לפרטים נוספים: לחצו כאן

לטייל לבד ראש פינה

  • איך מגיעים?
    לראש פינה ניתן להגיע דרך צפת, או מכביש 90 (טבריה ראש פינה). פונים בצומת ראש פינה וממשיכים בעקבות השילוט למגרש החניה של אתר השחזור (למסלול הקצר) או להתחיל את הטיול בנחל ראש פינה (מומלץ מאוד) ומשם לעלות לרחוב הראשונים.
  • מה רואים?
    החנייה של אתר השחזור נמצאת ברחוב החלמוניות, ושלטים מכווינים אליה (ראו את מפת רחובות העיר בגלריה בראש העמוד). מהחנייה נחזור כ-50 מטר עד שנגיע לרחוב החלוצים. נטפס עם הרחוב עד שנראה משמאלנו כניסה בחומת הישוב העתיקה, שמובילה אותנו לגני הברון. מכאן נמשיך בעקבות החצים שבמפה.

    גני הברון
    את הקמת הגן יזם יהושע אוסובייצקי, מהבולטים שבפקידי הברון. הגן, ששימש בעיקר את פקידי הברון, הוקם בהשראת גני ורסאי, וממבט ציפור ניתן לראות שצורתו כצורת מנורה בעלת שבעה קנים.

    בית פרופסור מר (רחוב הבלווואר)
    בבית המשמש כיום את העמותה לשחזור מושבת הראשונים, גר ועבד משנת 1929 ד"ר גדעון מר, שנשלח על ידי הממשלה הבריטית כדי למצוא תרופה למחלת המלריה, שהפילה חללים רבים. מציאת התרופה לא הייתה קלה, ומאחר שהיה מחסור בחולים, הדביק ד"ר מר את עצמו ואת אישתו במחלה במודע, כדי להבין טוב יותר את המחלה. לבסוף, נמצאה התרופה המיוחלת, וד"ר מר קיבל דרגת קולונל ויצא להדביר את המחלה ברחבי האימפריה הבריטית. עם הקמת המדינה, שימש מר כקצין רפואה ראשי ובהמשך גם כמנכ"ל משרד הבריאות הראשון.


    בית הפקידות (רחוב הבלווואר)
    הבית נבנה בשנות השמונים של המאה ה-19 במטרה לשמש מושב לפקידי הברון רוטשילד, והוא היווה את המרכז המנהלי של המושבה. כיום מוצג בבית חיזיון אור-קולי מרהיב, המציג את ההיסטוריה של המושבה. טלפונים ושעות פתיחה ראו בהמשך.

    מערת שלמה בן יוסף
    מאחורי בית הפקידות נמצאת מערה הקרויה על שמו של שלמה בן יוסף, חבר פלוגת בית"ר, שהסתתר בה מפני הצבא הבריטי עם שני חבריו, לאחר שתקפו אוטובוס בגליל כפעולת תגמול. השלושה נתפסו ונכלאו בכלא עכו, ובן יוסף הוצא להורג בהיותו בן 25. חיזיון אור קולי המוקרן במערה מספר על האירוע ועל תקופת המנדט הבריטי (בתאום מראש בבית הפקידות).

    בית המורה (רחוב הראשונים)
    בבית זה גר רבי חיים ולקומיץ, שביסס את מערכת הלימודים והחינוך בראש פינה. הלימוד בישוב נעשה אך ורק בעברית, ולמעשה היה צורך ליצור את תוכנית הלימודים מאפס. הברון רוטשליד ראה חשיבות מיוחדת בחינוך ולכן הוקם למורה ולמנהל בית מיוחד. בית הספר הישן עצמו, שאותו ניתן לראות בתחילת העלייה של רחוב החלוצים, הינו אחד מבתי הספר הראשונים בארץ שבהם לימדו בשפה העברית. אחד מהמורים הראשונים בבית הספר היה המורה והמחנך יצחק אפשטיין, שיצר מעין ניב עברי מקומי, המוכר בכינוי "עברית גלילית". כיום משמש בית הספר כאכסניית נוער.

    מלון אלתר שוורץ (רחוב הראשונים)
    המלון נבנה בראשית שנות התשעים על ידי אלתר שוורץ, שהיה ממייסדי המושבה. המלון אירח לאורך השנים אורחים רמי דרג רבים, בהם טרומפלדור והרב קוק. נכדו של אלתר שוורץ הוא יגאל אלון, שהיה מפקד הפלמ"ח ובהמשך מפקד חטיבת יפתח, שהשתתפה בשחרור הגליל במלחמת השחרור. ליד המלון הקים שוורץ גם חנות קטנה.


    בית הכנסת (רחוב הראשונים)
    בית הכנסת הינו מבנה הציבור הראשון שהוקם על ידי הברון רוטשילד, והוא החליף את הצריף ששימש קודם לכן כבית כנסת. בית הכנסת עדיין בשימוש, וכדאי להיכנס ולהתרשם מהתקרה הייחודית ומארון הקודש שנותרו כפי שהיו בשעת הקמת המבנה.

    הרחוב העליון
    רחוב זה הוא הגבוה ביותר בראש פינה, ויש בו שלל אתרים ומבנים מעניינים שמומלץ לבקר בהם. במעלה הרחוב בולט מעל כולם בית אבן בן ארבע קומות, הבנוי מאבני בזלת שחורות, שמכונה בפי וותיקי המקום הבית האמריקאי. הבניין אינו אלא בית שנבנה על ידי ערבי עשיר בן ג'עוני, שעבר בהמשך להתגורר בארה"ב, ומכאן כינויו. כיום הבית הוא אחד השרידים הבודדים לבתי הכפר הערבי ג'עוני, אם כי הוא אינו דוגמה מייצגת לסגנון הבניה שהיה נהוג בכפר.

    תצפית נוף: בנקודה שבה הרחוב העליון חובר לרחוב החלוצים, נמצאת בסמוך לבית הנגר דרקסלר תצפית יפיפיה לכיוון החרמון, הגולן, עמק החולה ועוד.

    בית הקברות העתיק
    מצדו השני של נחל ראש פינה (בו נמצא מגרש החניה), שוכן בית הקברות של המושבה. בבית הקברות העתיק תמצאו את קבריהם של ראשוני המתיישבים, וסיור בו ייתן לכם תחושה של מסע במנהרת הזמן לאי שם בתחילת המאה.


    חזיון אור-קולי ותערוכה על תולכות ראש פינה
    בבית הפקידות מוצג חיזיון אור-קולי ותערוכה על תולדות ראש פינה | שעות הפתיחה: ימי שישי ושבת, בין 10:00-14:00. במהלך השבוע, המקום פתוח בין 9:00-16:00, ההקרנה מתקיימת בשעות: 11:00 ו-14:00 | מחיר: מבוגר: 25 ₪, ילד (מגיל 6-13) 15 ₪, גמלאי: 20 ₪

  • קצת היסטוריה
    סיפורה של ראש פינה מתחיל אי אז בשנת 1878, שעה שקבוצת יהודים מאמינים החליטו לעזוב את צפת ולהקים ישוב חקלאי בסביבה. שולמית לפיד מיטיבה לספר בספרה גיא אוני על קשייהם של ראשוני המתיישבים בראש פינה, שנקראה אז גיא אוני - שם הדומה לשם הכפר הערבי ששכן באזור זה: ג'עוני.


    רבי אליעזר רוקח הוביל 18 חלוצים להרפתקה שסופה היה כשלון - בעקבות שלוש שנים של בצורת ורעב חזרו החלוצים לצפת.

    בשנת 1882 החליטה קבוצת חובבי ציון מרומניה לישב מחדש את המקום, וכדי לשנות את מזלו, שינו את שמו מגיא אוני לראש פינה, על פי פסוק מספר תהילים: "אֶבֶן, מָאֲסוּ הַבּוֹנִים - הָיְתָה, לְרֹאשׁ פִּנָּה".

    בספרים מסופר כי ברומניה קיבלו החלוצים תמונות של האזור שצולמו בתקופת החורף, אז זורם נחל ראש פינה במלוא עוזו. אך כשעלו החלוצים לארץ, היה זה בתקופת הקיץ, ולנחל השוצף לא היה זכר, ולא היה עוד צורך בבונה האוניות שהביאו כדי שיוכלו לחצות את הנהר.

    מאחר והחלוצים לא היו עובדי אדמה מלידה, ציפתה להם תקופה קשה. למזלם, שנה לאחר יסוד המושבה מחדש בשנת 1883, הגיע לבקר בה הברון אדמונד דה רוטשילד, שהחליט לקחת את המושבה תחת חסותו. הנדיב הקים מבני ציבור שונים, בהם בית כנסת, בית פקידות, בתים לרופא, למורה ולאיכרים, ומימן הקמת גן מפואר, שממנו ניתן ליהנות גם היום.

    היחסים בין התושבים לבין פקידי הברון, כמו גם במושבות אחרות שנתמכו על ידי הברון, לא היו פשוטים כלל וכלל, ובתחילת המאה העשרים הפסיק הברון את התמיכה הישירה במושבות שבארץ והעביר את הכסף לטיפולה של חברת יק"א מייסודו של הברון הירש.


    במלחמת השחרור השתתפו איכרי ראש פינה בהגנה על האזור והמושבה. באביב 1948, בעקבות פלישת הסורים מערבה, החליטו כל 4500 תושבי הכפר הערבי ג'עוני לעבור ללבנון עד שהסורים יכבשו את ראש פינה, כפי שאלו אמרו שיעשו. כשנכשלו הסורים בתוכניתם, נשארו ערביי הכפר בתחום לבנון, וכיום ניתן לראות במקום רק את שרידי בתיהם.

    בשנים האחרונות, בעקבות השחזור המרשים של הבתים העתיקים, הפכה העיר למוקד תיירות המושך אליו נופשים כל השנה.

אתם קבוצה ומעוניינים בטיול מודרך
מלאו את הפרטים
ונחזור אליכם בהקדם!

קצת עליי


יוסי סלס - מורה דרך וצלם

נולדתי בסאו פאולו שבברזיל ובגיל 11 עליתי עם משפחתי לישראל.
כילד סקרן שגר בצפון, עניין אותי תמיד מה יש מאחורי ההרים שנשקפים מחלון ביתי וכך, כמעט בכל שבת, יצאתי לחקור את ההרים שמסביב. לפעמים לבד ולפעמים עם חברים בני גילי.
האהבה לטיולים השתלבה מצוין עם לימודי קולנוע שהביאו אותי לעולם התיעודי, במשך 25 שנים הגעתי ותיעדתי מקומות מדהימים, פגשתי אנשים מיוחדים והייתי שותף לאירועים דרמטיים שעברו על הארץ הזאת. בנוסף, לימדתי מאות סטודנטים את עולם הקולנוע עם דגש על צילום ותאורה.
עם השנים החלטתי להפוך את אהבתי הראשונה למקצוע ויצאתי ללמוד הוראת דרך. מאז, אני לא מפסיק לטייל עם קבוצות, מארגן ימי חוויה בצפון ושמח להעניק מהידע שלי בסיורים משולבים עם הדרכה בצילום עם מצלמות מקצועיות או עם הסמארטפון.
אני מזמין אתכם לעשות אתי דרך כדי לגלות מקומות, סיפורים ואנשים ולחוות את הארץ מזווית ייחודית ומעניינת.
שכחתי לספר, אני מוכר גם בזכות הקפה הגלילי שאני מכין למטיילים שלי...